onsdag den 18. april 2012

Kommentarer til arkitektkonkurrencen fra berørte naboer

Bemærkninger til de fire arkitektforslag til Diakonissestiftelsens Parallelkonkurrence vedrørende UdviklingsPlan 2020

Vi er en familie med to voksne og to børn, der ejer og bor i ejendommen Dronningensvej 12, st. Ejendommen er en tofamiliesejendom, og er derfor også hjem for yderligere en familie med to voksne og tre børn.

Såfremt Diakonissestiftelsen realiserer det byggeprojekt, der har været udbudt i arkitektkonkurrencen, vil vi således være dem, der bliver tættest og mest berørt. Vores nabostatus gør, at Diakonissestiftelsen i særdeleshed bør lytte til vores holdninger og tage disse i betragtning, når der skal træffes beslutning om hvordan og i hvilket omfang, Diakonissestiftelsen skal realisere sit byggeprojekt.


1. Vores overordnede bemærkninger til Udviklingsplan 2020

I dag bor vi i et lukket boligområde, der hovedsagligt indeholder en- og tofamiliesejendomme. Vores børn på 6 og 8 år går i skole på Frederiksberg Friskole på Dronningensvej. Børnene kan både i skoletiden, når de skal til undervisning i den gamle linnedcentral for enden af Dronningensvej, og i fritiden færdes trygt og frit på Dronningensvej og de tilstødende villaveje.

Vores umiddelbare omgivelser er i dag åbne og grønne. Vi nyder at have Diakonissehaven som nabo. Her er lyst og fredeligt, og de lukkede veje indebærer, at trafikken er begrænset.

Hovedvisionen i Diakonissestiftelsens Udviklingsplan er angiveligt "…at skabe et mangfoldigt bo-, leve- og læringsmiljø, hvor faglighed og fællesskab giver muligheder, frihed og tryghed."

Alt dette har vi allerede i dag på Dronningensvej. Vi har et fantastisk nærmiljø, hvor voksne og børn i Kongevejskvarteret lever både frit og trygt. Kvarteret har tiltrukket rigtig mange børnefamilier, og både på hverdage og i weekender cykler og løber der masser af børn rundt på vejene. Den årlige vejfest i
Kongevejskvarteret, hvor kvarterets børn og voksne er sammen en hel dag og aften, den årlige fastelavnsfest i den gamle linnedcentral og vejlagsmøderne med mange deltagere, hvor Kongevejskvarterets store og små forhold drøftes og bestemmes, er alt sammen noget, der bevidner, at vores kvarter er unikt og fyldt med liv og nærkontakt.

Hvis begrebet "levemiljø", som vist i øvrigt er et til lejligheden konstrueret ord, dækker over "tryghed" for børn og unge og "plads" til udfoldelser for børn og voksne, vil realiseringen af Diakonissestiftelsens byggeprojekt ændre dette markant. Dækker begrebet "levemiljø" også "æstetik", vil byggeprojektet utvivlsomt tillige ødelægge Kongekvarterets æstetik.

Vores pointe er, at der er direkte modstrid imellem Diakonissestiftelsens vision og det byggeri, som de fire forslag som arkitektkonkurrencen har affødt. I processens indledende fase tilkendegav Diakonissestiftelsen, at byggeprojektet skulle åbne Diakonissestiftelsens område for alle i kvarteret, herunder at den grønne Diakonissehave skulle bevares. Denne del af visionen er tilsyneladende "glemt" – i hvert fald hvis et af de foreliggende arkitektforslag realiseres.

Uanset hvilket af de fire arkitektforslag der realiseres, vil Dronningensvej og til dels resten af Kongevejskvarteret blive væsentligt forandret. Miljøet vil blive et helt andet og langt mindre attraktivt for børnefamilier. Diakonissestiftelsens gamle smukke bygninger vil blive gemt væk bag massive moderne bebyggelser, der i øvrigt også vil stå i stærk kontrast til de gamle villaer, som præger Kongevejskvarteret.

Den reelle vision bag byggeriet fremstår mere og mere tydeligt som et rendyrket kapitalrejsningsprojekt frem for et visionært projekt, der skal rumme mennesker og liv.


2. Vores konkrete bemærkninger til arkitektkonkurrencens fire forslag

Vi har besøgt udstillingen og har således besigtiget de fire arkitektforslag med deres miniaturemodeller og deres plancher. Vi har også studeret forslagene på Diakonissestiftelsens hjemmeside.

De dele af forslagene, der vedrører bebyggelse ud mod Peter Bangsvej, har vi ingen indvendinger imod. Vi undrer os godt nok over, at Diakonissestiftelsen overhovedet vil pakke sine flotte historiske bygninger ind i massivt moderne boligbyggeri, men overvejelser i den retning, vil vi ikke blande os i, da de ikke umiddelbart berører os og vores kvarter.


a. Byggeri på områderne der grænser op til vores ejendom
Alle fire arkitektforslag indebærer derimod i stort eller meget stort omfang, at vores ejendom omringes af (moderne) etagebyggeri. Bebyggelsesgraden på de områder, der grænser direkte op til vores ejendom, herunder ikke mindst den nuværende Diakonissehave, er decideret voldsom.

Arkitektforslagenes miniaturemodeller og tegninger illuderer, at der oven i købet vil være plads til at skabe grønne områder og plante træer imellem de nye bygninger, men sandheden er, at der hverken vil være plads eller lys til at skabe nævneværdige grønne områder eller beplantning mellem bygningerne.

Det værste eksempel er vel nok Team Vandkunstens forslag, som lægger op til, at der på området mellem vores ejendom og Diakonissestiftelsens gamle ejendom, bygges hele to boligejendomme. Hvis man har opholdt sig på den relativt lille græsplæne, som i dag findes på dette sted, ved man, at der ikke kan opføres to bygninger der uden, at det vil blive nærmest en ghettobebyggelse, der vil blive klemt inde imellem den høje Diakonissebygning og vores ejendom. Hvis den nuværende brandvej skal bevares, vil det indebære, at de nye bygninger vil blive presset helt op imod vores ejendom.

Hvis dette kombineres med opførelse af nye (og højere) bygninger på Dronningensvej 14 (og tillige på arealet hvor hospicet i dag ligger), vil vores ejendom blive berørt i et sådant omfang, at den reelt mister sin status som selvstændig ejendom men bliver til en integreret del af et massivt boligbyggeri. Vi vil miste meget lys indenfor, og vores have blive forandret til en skyggefuld gårdhave.

I tillæg hertil bemærker vi, at flere af arkitektforslagene indikerer, at den nuværende byggelinje mod Dronningensvej (hvor bygningerne ligger ca. 10 meter fra vejkanten), skal rykkes frem mod/til fortovet. For vores vedkommende vil det ved opførelse af nyt byggeri på Dronningensvej 14 betyde, at vores ejendom vil blive afskærmet yderligere mod sydvest og vest. For kvarteret vil det betyde, at helhedsindtrykket forandres væsentligt, da byggeri til/tæt på fortovskant slet ikke harmonerer med det udtryk, som et villakvarters åbne forhaver giver.

Byggeriet på arealerne, der støder op til vores ejendom, vil kræve en "juridisk udfordring" af det gældende bygningsreglement. Endvidere vil det kræve, at der for området vedtages en lokalplan, hvor byggelinjer og bebyggelsesgrad ændres radikalt i forhold til det, der findes i den nuværende lokalplan. Vedtagelse af en sådan lokalplan vil kun kunne ske, hvis et flertal i kommunalbestyrelsen er villig til at tilsidesætte ethvert rimeligt hensyn til os, der er umiddelbare naboer til Diakonissestiftelsen, og i øvrigt er villige til og har mod til at ændre et helt boligkvarters charme og miljø.

b. Adgangs- og parkeringsforhold
De fire arkitektforslag indeholder meget lidt konkret omkring løsningen af adgangs- parkeringsforholdene. Dette er vel meget forståeligt, eftersom både adgangs- og parkeringsforholdene er byggeprojektets akilleshæl nummer to.

Som nævnt ovenfor er Dronningensvej i dag ikke alene en lukket villavej, der har status af privat fællesvej (med de dertilhørende begrænsninger i dens anvendelse som adgangsvej for andre parceller). Dronning-ensvej er også en skolevej, idet Frederiksberg Friskole har bygninger både på Dronningensvej 3 og i den gamle linnedcentral. I morgen- og eftermiddagstimerne er der mange skolebørn på Dronningensvej. I undervisningstiden går eleverne tillige frem og tilbage på Dronningensvej mellem de to bygninger. Om eftermiddagen og i weekenderne er der rigtigt mange børn, der cykler rundt og løber og leger på Dronningensvej og de tilstødende veje.

Diakonissestiftelsens byggeprojekt vil – hvis det realiseres – forøge trafikbelastningen på vejen betragteligt. I tillæg hertil vil biler komme til at bakke ud og ind af parkeringspladser og vende rundt. Dette vil gøre Dronningensvej uegnet til leg og spil for børn, og vi vil som børnefamile ikke længere være tryg ved, at vores børn løber rundt i kvarteret og besøger legekammerater og leger på vejene.

Vi vil derfor anmode Diakonissestiftelsen om at tage et særligt hensyn til dette ved at sørge for, at alle adgangsforhold for biler til nyt byggeri på Diakonissestiftelsens område sker via Peter Bangsvej. Det er magtpålæggende for os at bevare Kongekvarteret som et børnesikkert område. Og det er et punkt, hvor vi er kompromisløse.

Enhver overvejelse om åbning af Dronningensvej ud mod Fasanvej er således for os utænkelig.

Løsningen kan kun være at etablere en underjordisk parkeringskælder og terrænparkering; begge dele med Peter Bangsvej som adgangsvej.

De nuværende parkeringsforhold på Dronningensvej er i forvejen kun tilstrækkelige til at betjene områdets nuværende beboere. Man kan ved selvsyn konstatere, at der kun vil være plads til ganske få yderligere parkerede biler ved fortovskanten på Dronningensvej. I vores ende af Dronningensvej er der end ikke en vendeplads, og Dronningensvej kan derfor ikke bære yderligere parkeringsbelastning. Parkeringsproblemet kan ikke løses ved etablering af terrænparkering ud mod Dronningensvej, idet dette vil skabe yderligere trafikbelastning på Dronningensvej, jf. ovenfor.


3. Afsluttende bemærkninger
Vores modvilje mod de dele af projektet, der konkret berører os og miljøet på Dronningensvej er vel forudsigelig, men vi synes også den er særdeles saglig.

For Diakonissestiftelsen handler projektet i realiteten om at skabe et økonomisk afkast af et attraktivt beliggende grundstykke midt på Frederiksberg. For os handler det ikke bare om, at vores ejendoms værdi vil blive betragteligt forringet, hvis den omkranses af tæt byggeri. Det handler for os mere om det uvurderlige, der findes i at bo i et roligt og harmonisk villakvarter på Frederiksberg med lukkede veje, hvor vores børn trives og kan færdes frit og trygt både i og udenfor skoletiden. Det handler om, at vi i dag har lys både indenfor og udenfor, herunder har en dejlig have rundt om vores hus. Det handler om, at vi ikke ønsker at opgive alt dette til fordel for en i øvrigt god nabos kommercielle og økonomiske interesser.

Vi vil fortsat på alle måder forsøge at gøre vores indflydelse som naboer til Diakonissestiftelsen og som borgere i Frederiksberg Kommune gældende. Vi håber dog, at det kun vil være nødvendigt at gøre vores indflydelse via en konstruktiv dialog med Diakonissestiftelsen, men dette fordrer, at Diakonissestiftelsen både lytter og tager hensyn til sine naboer i langt større grad end det, som arkitekternes forslag varsler.


Med venlig hilsen
Monica Reib og Søren Jørgensen
Dronningensvej 12, st.
2000 Frederiksberg
Telefon: 21 68 55 22
Mail: soj@bruunhjejle.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar