torsdag den 25. august 2011

Læserbrev bragt i LOKALAVISEN d. 1. sept

Til Diakonissestiftelsen
Hensyn der bør vægtes i arkitektkonkurrencen

 Af Henrik Andersen, beboer på Dronningensvej og arkitekt cand. arch.

I forlængelse af den seneste tids massive kritik af Diakonissestiftelsens byggeplaner vil jeg opfordre til, at en række hensyn vægtes højt i den kommende arkitektkonkurrence. Desuden vil jeg opfordre Diakonissestiftelsen til at udvise større ydmyghed i processen fremadrettet, hvis det skal lykkes at skabe en konstruktiv dialog med lokalområdet.

Diakonissestiftelsen har meldt ud, at de planlægger at bygge 30.000 m2! Primært boligbyggeri med salg for øje. Denne bastante udmelding virker ikke gennemtænkt, når der endnu ikke forelægger et projekt. Planerne kræver en ændring af den nyligt vedtagne kommuneplan og kommunen har ikke givet nogen tilsagn i dette henseende. En ændring af kommuneplanen kræver som minimum et projekt, der lever op til Diakonissestiftelsens fine intentioner om at skabe åbenhed, nye rekreative arealer og tilpasning til det eksisterende miljø.

Disse intentioner virker ikke realistiske at efterkomme med de foreslåede 30.000 m2 nybyggeri. Til sammenligning er den eksisterende bygningsmasse på matriklen 33.000 m2 (Medregnet Hovedbygning, plejehjem, hospice, Loppeshoppen, institutioner, etageejendom og villaer på Dronningensvej). Jeg glæder mig til at se det projekt, der tilfører området 30.000 m2 og samtidig skaber åbenhed, rekreative arealer og elegant tilpasser sig det eksisterende bevaringsværdige miljø…

På trods af de tvivlsomme rammer for projektet har Diakonissestiftelsen alligevel været i gang med en charmeoffensiv for at skabe efterspørgsel efter de måske kommende "seniorboliger". Det virker upassende at skabe denne efterspørgsel, når projektet er på et stade, hvor "seniorboligerne" måske kan ende med, at blive placeret i et karré –eller højhusbyggeri mod Peter Bangsvej. Langt fra det idylliske billede, der bliver tegnet af boligerne og de fremtidige omgivelser. Et er dog sikkert; en lang venteliste er god pression i den fremtidige politiske proces.

Diakonissestiftelsen har heller ikke udvist den store ydmyghed i forhold til det villakvarter, som de ønsker at vise hensyn. En af de største kvaliteter ved villakvarteret er de lukkede stilleveje. Alligevel har Diakonissestiftelsen drøftet mulighederne for at åbne Dronningensvej mod Sdr. Fasanvej med Frederiksberg Kommune. Disse drøftelser er sket uden at orientere eller drøfte det med det vejlaug, som de selv er en væsentlig del af. Argumentet skulle være, "at det er uhensigtsmæssigt med de mange bump, der skal passeres på vej til hospice"…?
Er det et stort problem for en ambulance at forcere et par lave vejbump? –det håber jeg sandelig ikke…
Diakonissestiftelsen har selv valgt at opføre Deres hospice på en lukket villavej med masser af børn, skole og daginstitutioner, så at der er lavet hastighedsdæmpende foranstaltninger kan vel ikke overraske? Med de kommende års massive byggerier bliver vejbumpene nok ikke den største gene for hospicet. Hvis vejbumpene endelig var et reelt problem, er det nok muligt enten at flytte hospice til andre af Diakonissestiftelsens mange tomme lokaler eller måske det mest oplagte, at skabe tilkørsel via egen matrikel fra Peter Bangsvej. I dag er det allerede muligt via den eksisterende brandvej. Der findes endda skitser af det kommende projekt, hvor hospicet er foreslået nedrevet, så at åbningen af Dronningensvej begrundes med et par vejbump er fornærmende mod kvarterets mange børn, skolebørn og institutionsbørn, der har deres daglige gang på kvarterets stilleveje.

Derfor bør følgende hensyn vægtes højt i den kommende arkitektkonkurrence:

-at der fokuseres på at skabe en gennemtænkt helhedsplan for området, der tilpasser sig området med respekt for det bevaringsværdige kvarter, i stedet for at fokusere på at bygge flest mulige kvadratmeter med salg for øje.

-at fremtidsperspektiverne for Diakonissestiftelsen som forretning er usikre taget deres nuværende økonomiske situation i betragtning. Planlægningen bør derfor skabe rammer, der kan rumme en fremtid både med og uden Diakonissestiftelsen. Lad os få bud på, hvordan områdets rekreative arealer og bygninger kan fornyes ud fra et fremtidssikret perspektiv. Et så kompleks område kombineret med en usikker fremtid for Diakonissestiftelsen kræver en mere langsigtet strategi end den foreslåede.

-at kvarterets lukkede stilleveje naturligvis bevares, da der ikke er gode argumenter for at ændre på forholdene. Fokus bør være på at afvikle fremtidig ny trafik via Peter Bangsvej, hvor hovedindgangen til Diakonissens matrikel i forvejen findes. Det vil være muligt at skabe tilkørsel både øst og vest om hovedbygningen og via den bebudede P-kælder. Dette bør være et krav i konkurrenceprogrammet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar